Potěšili jste mě!

30.05.2020 00:46

Pořadatelé Hrabalovova Kerska (letošní 22. setkání bylo přesunuto na příští rok) se v těchto dnech přesto v Kersku sešli, aby mj. udělili titul Zlatý Cassius 2020 za šíření dobrého jména spisovatele Bohumila Hrabala. Letošním laureátem se stal spisovatel Jan Řehounek. Gratulujeme!

 

 

Vážený pane spisovateli, dramatiku, novináři, čtenáři, fotografe, pořadateli, redaktore, šéfredaktore, publicisto, cestovateli, turistický průvodče, předsedo Klubu čtenářů Bohumila Hrabala, sběrateli, básníku, historiku, stříbrný a zlatý nymburský lve, kamaráde Honzo!

Jsou v životě člověka čísla, která jsou nepřehlédnutelná, a to Tvé, začínající sedmičkou, k nim rozhodně patří! Vím, jak člověk prochází léty, pořád si říká „To je ještě dobrý…“ a stále v tom věku slevuje: dobrých je 30, pak 40, 50 i 60. A dobrých je i 70, které jsi oslavil 18. května. Dobrých proto, že si je můžeš ve zdraví připomenout, i když třeba nepozvedneš sklenku vína, jako to s chutí za tebe uděláme za chvilku my.

Ano, Tvůj dobrý známý, pan Zdeněk Svěrák, když mu bylo 75, sice řekl, že ZNÁ LEPŠÍ ČÍSLA. To my známe všichni. Ale čas nám nadělí roky bez výjimky a my se s tím musíme vyrovnat a s úctou a pokorou je přijmout.

Honzo, je jen málo lidí, které lze oslovit tak široce jako Tebe, člověka tolika profesí (elektrikáře nevyjímaje) a zájmů. Je skutečně úctyhodné, co všechno jsi dokázal vytvořit, nafotit, napsat, vydat, včetně realizací mnoha desítek výstav. Já osobně obdivuji nejen to, ale i ten lidský čas, který jsi na to dokázal najít a věnovat se svým aktivitám vlastně celý život. Život, ve kterém jsi tolik rozdal, podělil se s námi o mnohé krásné zážitky. A nejen s námi dospělými, ale také s dětmi, pro které jsi napsal řadu krásných úsměvných knížek a pohádek.

Vydal jsi v roce 2008 knihu ZANECHALI TADY STOPU. A do ní samozřejmě patříš i Ty. Zanechal jsi a zanecháváš tady stopu, za kterou by se nemusel stydět ani medvěd grizzly…

Byl by to dlouhý výčet toho, co se Ti v životě tak pěkně podařilo. Ty, ač nikým nejmenován, jsi se už dávno stal ČESTNÝM OBČANEM NYMBURKA, KERSKA, ale i celého POLABÍ!

Honzo,

upřímně Ti všichni přejeme spoustu dalších nápadů, spoustu nových knížek, spoustu krásných fotografií, spoustu invence a síly, zdraví, životní pohody, radosti z rozkvetlého Chotuce, radosti z jarních ptáků, radosti ze své rodiny, radosti ze života!

Ať jen se Ti daří, ať jen se můžeme co nejdéle ve zdraví společně setkávat, ať jen Bohumil Hrabal žije v našich srdcích a ať se radujeme našeho přátelství!

A nyní, jak jsem slíbil,  pozvedněme na Tvé zdraví sklenku!

Kamaráde Honzo, na spoustu dalších krásných let!

Jirka Černý

 

 

V pondělí oslavil jeden z nejmilejších přátel knihovny Jan Řehounek významné životní jubileum. Proto se ve středu sešel organizační tým Hrabalova Kerska, aby mu k tomuhle významnému jubileu předal sošku Zlatého Cassia z dílny Lesního ateliéru Kuba a pořádný dort. Oslavili jsme to spolu s ním už ve středu, ale přání není nikdy dost. Všechno nejlepší, Honzo, a velké díky za všechny skvělé besedy, čtení pro děti a dospělé, průvodcování u nás i jinde. A taky za všechna krásná Hrabalova Kerska, protože Honza se už 22. rokem stará o to, aby Hrabalův odkaz žil. Honza totiž byl jedním ze zakladatelů Hrabalova Kerska, Klubu čtenářů Bohumila Hrabala a stejně dlouho je i redaktorem Pábitele. Tak ještě spoustu dalších krásných let. Máme Tě rády!
Tvé nymburské knihovnice!